zaterdag 21 december 2013

Werken met een videoprogramma

' Een ommekeer.

Hoi allemaal. Het duurde even, maar hier issie dan het artikel van vandaag. Helaas is het niet haalbaar om op vaste tijdstippen te posten. Misschien maakt het feit dat dit een best wel speciaal en lang item is veel goed.

Ondanks dat dit niet zoveel met fotografie te maken heeft, kreeg ik ook van uit mijn omgeving veel vragen over mijn filmpjes. Ik heb ook een YouTube kanaal, maar ben nog steeds best onzeker over de filmpjes die ik plaats. Nee een echt video- mens ben ik niet. Toch ben ik altijd wel trots op mijn bewerkte filmpjes.

Wil je ze zien? De naam is Sanne Ede.

A fijn. Die filmpjes dus. Hoe boks je die nou voor elkaar? Ik heb veel moeten zoeken en klooien voordat ik er een beetje mee wist om te gaan. Inmiddels ben ik redelijk wegwijs met het maken van eenvoudige, leuke filmpjes. Vandaag laat ik jullie een aantal Basics zien om dit ook te leren.

Alles wat je nodig hebt is een aantal filmpjes, eventueel wat muziek en Windows Moviemaker. De naam zegt het al, het is een programma van en voor Windows. Heb je dus enkel een Mac pc dan kun je dit programma waarschijnlijk niet gebruiken.

Toen ik mijn computer kocht stond dit programma standaard op de computer. Dat was met mijn alle eerste computer zo, met mijn tweede en met mijn derde mini computer ook.

Stap 1. Zoek Windows Moviemaker op je pc. 

2. Je startscherm.

Als je het programma aan hebt geklikt is dit het eerste wat je te zien krijgt. Ik kan mij voorstellen dat als je dit voor het eerst ziet, je je misschien totaal geen raad weet. Waar begin je als onervaren filmmaker? 

Bedenk je eerst wat je wilt. Wil je enkel een intro toevoegen? Wil je een veelzijdig filmpje? 

Dit programma is ook erg handig om meerdere filmpjes samen te voegen tot een grote film.


Als allereerst de optie die je het allermeest gebruikt : Video of foto toevoegen. Eigenlijk is deze optie alles zeggend. Je kunt hiermee foto's of video's toevoegen. Wil je je video starten met een foto? Voeg dan eerst een foto in. Vervolgens bijvoorbeeld een video enzovoorts.

Muziek toevoegen is leuk in video's waar er niet gesproken wordt. Je kunt muziek wel in een video zetten waar er veel gesproken wordt, maar dat is vaak niet zo mooi of de muziek voegt niet zoveel toe. Je kunt de muziek zo hard of zacht laten afspelen als je wilt. Is de video langer dan de muziek? Dan kun je twee verschillende liedjes toevoegen. Uiteraard kun je ook twee keer hetzelfde liedje toevoegen aan jou filmpje.
Om de eerder genoemde optie's voor je muziek toe te passen, klik je helemaal bovenaan je scherm op optie's voor muziek.


Bij het knopje muziekvolume kun je instellen hoe hard het liedje hoorbaar moet zijn in je filmpje. Bij startpunt kun je bepalen waar het liedje moet beginnen en bij eindpunt waar het liedje moet eindigen.

Op dezelfde manier vind je naast optie's voor muziek het tabje 'Opties voor video'. 
In dit tabje kun je veel met de video doen. Is je video erg lang en wil je deze opsplitsen zodat je er bijvoorbeeld een afbeelding tussen kunt plakken? Gebruik dan splitsen.

Heb je veel lawaai in je video en wil je dat er in je video geen geluid hoorbaar is? Dat kun je doen bij videovolume.

Als je de video versneld wilt laten afspelen, kun je dat doen door de snelheid te verhogen. Ik gebruik meestal x2 of 3. Dit is leuk voor bijvoorbeeld nail art tutorials. Voorbeeld :


Vervolgens is er nog de tool voor knippen. Je kunt hiermee stukjes van je filmpje weghalen. Als bijvoorbeeld je moeder binnenkomt tijdens het filmen ofzoiets. Je kunt hierbij weer een startpunt eind eindpunt instellen. 

Bij het bovenstaande tabje vind je nog veel meer. Bij animaties kun je overgangen toevoegen. Voor het ene filmpje of foto bestandje naar het andere. Hiervoor klik je tussen de onderstaande lijnen van je foto's of video's. Klik dan op de gewenste overgang .

En dat waren ze alweer. De optie's die ik in ieder geval zelf altijd gebruik. Zo kun je nog veel meer met dit programma voor elkaar krijgen. Willen jullie meer? Laat het me weten.

Hoe nuttig was dit item van vandaag?

1 opmerking:

  1. Heel leuk gedaan Roos. Video bewerken is ook een van mijn hobby's. Kom er de laatste tijd niet zo veel toe. Ik heb veel filmpjes in elkaar gezet van het schoolkamp enzo. Het is leuk, maar best wel tijdrovend werk. Moviemaker was toen ook niet zo goed. Ik gebruikte meestal Pinnacle. Ik heb pas nog een mooi bewerkingsprogramma te pakken gekregen. Movavi Suite. Daar zitten ook veel mogelijkheden in. Maar als ik Moviemaker wil gebruiken heb ik veel aan jouw artikel hoor! Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen